Hoe bouw ik een A-team?
psychologie van teamspirit
psychologie van teamspirit
Schaarste in personeel vraagt om meer persoonlijke aandacht. Van de teamleider en onderling. Hoe haal je het beste naar boven in elkaar? De MBTI-test (Jung) geeft inzicht in iemands natuurlijke aanleg. In dit artikel leg ik een link met de TV-serie The A-team: een team dat samen problemen oplost via “niet lullen, maar samen aan de slag”. Het A-team is niet toevallig gecast op basis van de vier temperamenten in dit artikel. In welk van de A-teamleden herken jij jezelf en je collega’s?
De inzichten in dit artikel zijn handig om te gebruiken:
Wat geeft jou energie? Ben je meer een concrete doener of creatieve denker? Werk je liever alleen of samen? Welke activiteiten kosten jou geen enkele moeite? De antwoorden op die vragen bepalen welk temperament je van nature hebt.
Rotsen in de branding zijn echte aanpakkers met een voorliefde voor perfectie in de uitvoering en hoge kwaliteit. Ze doen wat ze beloven en houden ervan om de boel onder controle te krijgen. Ben jij zo’n rots in de branding? Dan herken je jezelf in woorden als: concreet, praktisch, geordend, zorgzaam, betrouwbaar, efficiënt, plichtsgetrouw en afmaker. Net als B.A. in het A-team.
Valkuil: durft geen anderen in te schakelen, doet alles zelf, twijfelt over ‘kan ik het wel?’ en wil dat alles volgens de regels gaat. no surprises.
Tip voor motivatie: laat hen nieuwe mensen inwerken, uitleggen hoe het werkt.
Brandmeesters krijgen een kick van actie, scoren en winnen. Weinig voorbereiding en denkwerk hebben zij nodig om tot actie over te gaan. Ze zorgen voor een positieve teamspirit en vinden het geen probleem om de leiding te nemen. Ben jij zo’n brandmeester? Dan herken je jezelf in woorden als: crisis, spontaan, doelen, energiek, teamleider en just-do-it. Net als Hannibal in het A-team.
Valkuil: vergeten zich goed voor te bereiden, nemen soms onnodig risico, vinden het lastig om verantwoording af te leggen over aanpak. beoordeel me maar op het resultaat!
Tip voor motivatie: geef hen een podium, stevige doelen en de vrijheid om te scoren.
Bruggenbouwers zijn goed in het leggen van contacten, persoonlijke aandacht en betekenisvolle relaties. Bij onderlinge fricties en onzekerheid zijn deze mensen in staat om vertrouwen en verbinding te realiseren. Grote interesse in ieders levenspad. Ben jij zo’n bruggenbouwer? Dan herken je jezelf in woorden als: persoonlijk, spiritueel, gevend, idealist, rustig, inspirerend en relatiegericht. Net als Face in het A-team.
Valkuil: neemt veel tijd om contact te leggen met anderen, vindt het lastig om dingen alleen te doen en keuzes te maken. verliest soms het meetbare resultaat uit het oog.
Tip voor motivatie: benadruk idealen, werk samen, vraag naar hun mensenkennis.
Uitvinders zijn sterk in analyse en logica en willen nieuwe dingen ontwikkelen. Hoe complexer, hoe beter. Komen met oplossingen die de tijd vooruit zijn. Ben jij zo’n uitvinder? Dan herken je jezelf in woorden als: groot denken, experimenteel, visionair en innovatief. Gek of geniaal, net als Murdoch van het A-team.
Valkuil: kan blijven hangen in visie, idealen en ideëen. vindt anderen al snel een beetje dom, kan drammerig zijn en is overtuigd van het eigen gelijk.
Tip voor motivatie: vraag naar hun visie op de toekomst en laat hen werken met wizkids uit andere vakgebieden. Koppel hen aan een praktische projectleider.
Meer info over de onderliggende MBTI test:
https://www.16personalities.com waarbij:
Wat is slim om te doen als je aan de slag wilt gaan met teamplay? Deze stappen zijn handig voor teamleiders, maar ook binnen het team.
Een positieve insteek dus. Daar moet je sowieso mee starten, zodat mensen zich gewaardeerd voelen. Pas daarna is het effectief om te zeggen hoe het (nog) beter kan.
Een A-team word je door veel zelf te doen, te oefenen, te lachen, succesjes te vieren. Niet alleen als leidinggevende. Ook als teamlid kun je zelf besluiten om ermee aan de slag te gaan. Tip: maak het niet te zwaar en ga niet zeggen dat de ander moet veranderen. Focus op meer werkplezier voor iedereen.
Een coach moet je er alleen bijhalen als de teamleider echt werk wil maken van samenwerking. De coach kan dan de individuele teamleden inzicht geven in hun natuurlijke aanleg en hen helpen hoe zij hun unieke kwaliteiten naar het team toe kunnen etaleren. Tijdens een teambuilding is het ook fijn als een externe persoon aandacht geeft aan ieders werkplezier, het team uitdaagt tot onderlinge feedback en met een knipoog kijkt naar de gebruiksaanwijzing van elk type.
Check eventueel de Academy van A*Life voor een workshop, coaching of teambuilding.
Harold Smits is psychologisch econoom en maakt complexe zaken graag eenvoudig, interactief en persoonlijk. Van veranderingsprocessen en marketinginnovatie tot teamflow en persoonlijkheden. Speciaal voor een optreden op een groot congres in de Kuip heeft hij de MBTI test vertaald naar een live-assessment van 45 minuten, waarbij honderden mensen tegelijk inzicht kregen in hun natuurlijke aanleg. Interactief via een ren-je-rot assessment, eenvoudig voor iedereen, persoonlijk en leuk. Hij gebruikt deze aanpak met veel succes bij coaching, teambuildings en als spreker bij grote groepen.
harold.smits@a-life.nl